Koraci u fiskalizaciji

Ovo uputstvo je informativnog karaktera. Za sve uočene nepravilnosti možete nas kontaktirati. Rado ćemo uvažiti sve vaše sugestije, ili odgovoriti na vaša pitanja, ukoliko ih imate.

Procedura za elektronsku fiskalizaciju

Da bi korisnik fiskalizacije mogao da fiskalizuje gotovinske i bezgotovinske račune, potrebno je odraditi niz koraka, i to:

1. Obezbjediti internet na lokaciji

To može biti bilo koji provajder internet usluga u Crnoj Gori, pod uslovom da je brzina odgovarajuća. Ukoliko imate mali obim posla, ili koristite mobilni telefon ili sličan uređaj za fiskalizaciju, dovoljna vam je mobilna kartica koja podržava internet. Takođe, moguće je napraviti hotspot i koristiti i na računaru internet sa mobilnog telefona (samo u slučaju manjeg obima). Na našem sajtu moći ćete pronaći i savjete za izbor odogvarajućeg paketa interneta i dostupne opcije kod operatera na našem tržištu, kao i uputstva za dijeljenje interneta sa mobilnog telefona.

2. Nabaviti elektronski certifikat (ili elektronski pečat)

Pogledajte uputstvo za popunjavanje obrazca. Na našem sajtu je objašnjena procedura za podnošenje zahtjeva za elektronski pečat kod Pošte Crne Gore. Elektronski pečat odgovara svim korisnicima koji su do sada imali fiskalne kase za sve vrste plaćanja za koje fiskalizuju račune na postojećoj kasi.

3. Registrovati poslovni prostor

Ovo uputstvo će objasniti sve potrebne korake za registraciju poslovnog prostora i operatera preko SEP portala. Softver treba da registruje ENU-Elekronski naplatni uređaj. Za više detalja pogledati sekciju Šta je ENU.

4. Nabaviti opremu

U našoj ponudi možete pronaći svu potrebnu opremu. Nudimo više načina kupovine, ili rentiranja opreme. Kontaktirajte nas za više informacija.

5. Nabaviti programsko rješenje

Po izuzetno povoljnoj cijeni nudimo rješenja za male i velike sisteme. Kontaktirajte nas.

Prije nego što krenemo u objašnjavanje procedure, dobro je znati šta je samouslužni SEP portal, kao i upoznati se sa terminima koji se koriste na portalu (Poslovna jedinica, Elektronski naplatni ueđaj, Operater).

Pročitajte još

Šta je SEP portal?